50 jaar Tongerse Modelvleugels
(Ontstaan ,Tongerse Modelvleugels vzw oktober 1967)
In 1954 kwamen een aantal vliegtuig modelbouwers regelmatig in Tongeren samen om ervaringen uit te wisselen en te experimenteren, dat waren o,a: Jos Cappuyns, Jef Proesmans , Willy Polspoel, Jean Mathyssens en Francois Coenen.
In die tijd vloog men o.a: op de Beukenberg en dat was de tijd dat er nog geen radio besturing gebruikt werd , er was alleen free-flight en kabelbesturing, op oude foto´s vonden we zelfs de afkorting TML wat stond voor Tongerse Modelluchtvaart, dit was de naam die deze entoesiastelingen gebruikte.
In oktober 1967 zijn de Tongerse Modelvleugels als club opgericht, De oprichters waren Jos Cappuyns, Willy Polspoel, Jean Mathyssens en Francois Coenen, later waren er ook nog Fernand Dupont, Andre Decraecker, Jos Vanclee, Jeanke Geraerts
Zij hadden waarschijnlijk geen flauw idee dat de Tongerse modelvleugels zouden uitgroeien tot een toonaangevende club die zovele generaties zouden overspannen.
Het huidige plein op de Boeberg kreeg de club in bruikleen van de toen voormalige Burgemeester van Henis de Heer Cuyx, en het eerste clubhuis is toen gebouwd met hout van de kisten waarin de vis geleverd werd in de viswinkel van Willy Polspoel. Vanaf het midden de jaren zestig deed de radio besturing zijn intrede, en begon men in de club zelf zenders te bouwen. Jos Cappuyns bouwde o.a. De Capro zenders die in heel wat clubs gebruikt werden. Al spoedig verwierf de club een stevige reputatie in België en ver daar buiten, TMV en Jos Cappuyns werden een begrip in deze modelbouw vliegwereld.
Dat deze club vooral competitie gericht was hoeft geen betoog. TMV leverde kampioenen in vele disciplines ( o a combat, speed, acrobatie, zweven ,Pylon racing). Al in 1971 haalde de club 8 van de 10 nationale medailles van de modelluchtvaart naar Tongeren. Het eerste clubblad genaamd (TMV flitsen) verscheen in 1975 tot 1998 (23 jaar lang bestaan). De bedoeling hiervan was de leden op de hoogte te houden van alle mogelijke club reglementen, verzekering, frequenties, wedstrijd kalender, club en wedstrijd uitslagen, BML vergaderingen, en wat vooral belangrijk was tips voor het aanleren en bouwen van onze vliegtuigen, en niet te vergeten weetjes en datjes, verschillende leden van de club hebben hier aan meegewerkt.
Vanaf April 1977 werd het clubhuis opengesteld voor diegene die problemen hadden, natuurlijk problemen met de bouw van zijn model of zijn RC installatie of simpel kwamen om goede raad te geven, de openingstijden waren toen zondag morgen van 10.00 uur tot 12.30 uur, vooral in de winter werd er al eens iets achterover gekipt, om het warm te houden hé!!
Er werd veel tijd geïnvesteerd in de opleiding van jongeren, wat resulteerde in kampioenen op jonge leeftijd, men reisde de hele wereld rond om deel te nemen aan grote wedstrijden en wereldkampioenschappen, om met overwinningen thuis te komen, zo reide men naar USA 71, Zwitserland 79, Melbourne 87 , Milaan 82, 83, 90,Duitsland 90, 91,2015 Oostenrijk 93, Che rep, WK zweden.2017. De eerste Internationale Pylon Racing wedstrijd club 20 werd bij TMV gehouden op 11-12-en 13 Augustus 1978. Deelnemende landen waren België; Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland , Nieuw-zeeland. Later zijn er de Q500 wedstrijden bijgekomen, ook hier zijn er Belgische en Europese wedstrijden gewonnen door TMV piloten, tot op heden 39 jaar later zijn er nog steeds TMV piloten, zij het dan in een andere categorie van Pylon Racing, die nog deelnemen aan Europese en Wereldkampioenschap wedstrijden.
In 2002 na een ziekte hebben we dan afscheid moeten nemen van niet alleen onze voorzitter Jos Cappuyns maar ook van onze secretaris Emanuel Lambrighs.
Er werden in 2006 t/m 2013 Europese F3M wedstrijden gehouden. Er worden sinds 2006 tot op heden 4 daagse zwevertreffen georganiseerd in samenwerking met Biggs. Buiten nationale en internationale wedstrijden worden er door de jaren heen Fly-In’s georganiseerd, fun wedstrijden , Novice treffen, knuffelvliegen enz,,,,,
Ook de Stad Tongeren, en vooral bij de sportraad weten ze van het bestaan van TMV, tijdens de jaarlijkse viering van sportman, sportvrouw, en/of belofte volle jongeren zijn er telkens leden van de Tongerse Modelvleugels genomineerd om mee te dingen voor deze wel gemeende trofee.
In november 2013 was er de feestelijke opening van het nieuwe clublokaal, en dit dankzij de medewerking van vele TMV leden, en het mag gezien worden.
De liefhebbers van de modelluchtvaart zijn nu uitgegroeid tot een grote familie van een 100tal eenheden, nagenoeg 50 jaar experimenteren met telegeleide vliegtuigjes heeft de Tongerse Modelvleugels naast aangename ontspanning heel wat boeiende ervaring bijgebracht. De sterkte van TMV is zonder enige twijfel de aangename en open sfeer , waarin iedereen welkom is die bezig is met de modelluchtvaart en die open staat om zich te amuseren met deze hobby. Daarnaast de gedrevenheid, technische kennis en ervaring van een aantal enthousiastelingen die deze kennis graag delen met wie er nood aan heeft, tenslotte is er de bereidheid van het bestuur, leden en echtgenotes om de handen uit de mouwen te steken en zich in te zetten voor de club tijdens wedstrijden en evenementen
De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit voor de Tongerse Modelvleugels (TMV).
Na deze mooie verwoording door de secretaris Emiel Verjans, volgen enkele leden van bestuur van de Vlaamse Modelluchtvaart ( ondervoorzitter Louis Prinsmel en Leo Van Eylen) met een aandenken aan ons jubileum. Deze jubileumdag 28 oktober 2017 word afgesloten met een receptie
aangeboden door de Tongerse Modelvleugels.
Emiel Verjans