Over ons

 

TMV logoDe Tongerse Modelvleugels is een modelvliegclub met als doel: het beoefenen van de modelluchtvaart. Daarnaast kunnen jong en oud leren hoe een modelbouw vliegtuig te besturen. Tenslotte wil de club ook ruimte bieden voor het aanleren en uitwisselen van kennis en vaardigheden die met deze sportdiscipline verband houden.

 

Opgericht in 1971 en recent aangepast aan de nieuwe wetgevingen gaat er jaarlijks een waaier aan activiteiten door op het vliegplein met bijhorend clubhuis:

  • Er kan dagelijks gevlogen worden door de leden, gastpiloten zijn welkom na afspraak met het bestuur.
  • Er wordt met zwevers gevlogen: gedragen, gesleept en elektro. Vooral met motorvliegtuigen: elektro , brandstof of Jets. Soms heli’s met brandstof- en elektro-aandrijving.
  • Er is een opleidingsprogramma met lesvliegtuigen van de club, voorzien van dubbele besturing.
  • Er zijn jaarlijkse fun, pylon (Quickey 500/f3R, Dogfight) wedstrijden, naast een internationaal zwevertreffen.
  • In de winter wordt er indoor gevlogen in de Oase sporthal van de stad Tongeren, voorbehouden voor leden en indoortoestellen.
  • Het gezellige luik voorziet BBQ, mosselfeest, kerstfeest… ook een open kantine op zaterdag en zondag en dat alles in een open gezellige sfeer waar iedereen welkom is!

Lid worden kan bij de secretaris na het betalen van een éénmalig pleingeld en het voldoen van de jaarlijkse bijdrage. Je ontvangt dan je vlieglicentie met verzekering, je lidkaart, het huishoudelijk reglement en je vliegfrequentie als je nog steeds op 35Mhz vliegt. Met huidige 2.4 Ghz is dit niet meer nodig.

Leren vliegen?

Het besturen van een modelvliegtuig ziet er op het oog eenvoudig uit. Dat is het niet, maar nagenoeg iedereen kan het leren. Hoe begin je? Wat kun je wel en wat moet je vooral niet doen?

Wat niet te doen als je wil gaan modelvliegen?

Wat je per se niet moet doen is naar een modelbouwwinkel gaan, een model vliegklaar maken en zonder enige ervaring zelfstandig gaan vliegen. Het is levensgevaarlijk! Bedenk hoe snel een model gaat ( gemakkelijk tot 100 km per uur ) en wat er gebeurt als dit model een botsing maakt. Materiaalschade is dan nog het minst erg, letselschade als personen worden aangevlogen zijn onoverkomelijk.

Wat wel te doen als je wilt gaan modelvliegen?

  1. Word lid van een modelvliegclub.
  2. Vraag naar het beleid over het leren vliegen op de club.
  3. Schaf ev. een flightsimulator en een dummyzender aan en leer de eerste beginselen van het vliegen op de computer.
  4. Leg contact met een instructeur op de club.
  5. Vlieg uitsluitend onder begeleiding van de instructeur.
  6. Verkrijg het vliegbrevet na het afleggen van een examen.
  7. Zorg dat je model, de motor, de stuurinrichting, de accu’s en de zend- en ontvangstapparatuur op en top in orde zijn voor je gaat vliegen.
  8. Vlieg zelfstandig, kalm, beheerst met veel gevoel voor veiligheid.

Veel vlieggenot en denk erom alles wat omhoog gaat komt ook terug naar beneden !!

Francis (wolli)