Onverwacht einde-seizoenstreffen op de Boeberg weekend 23-24 oktober

Nadat tijdens de zomer een handvol leden hun eerste stappen waagden met jet-aangedreven modellen werd het al snel duidelijk dat zoiets best onder begeleiding gebeurt van ervaren jet-vliegers. Eentje ervan had recent onze club vervoegd, anderen kwamen er een paar weekends bij om onze leden te helpen in het verwerven van de nodige technische kennis en toch wel specifieke vliegwijze. Die piloten maken deel uit van een uitgebreidere groep (komende uit verschillende steden in de Benelux) die vliegdemonstraties brengen op allerlei fly-inns en shows. Daardoor kennen ze elkaar wel maar stammen in feite uit verschillende clubs. Door kennis te maken met ons vliegveld (en gastvrijheid?) opperde iemand het idee om hun seizoenstreffen gezamenlijk te laten doorgaan tijdens een gewoon vliegweekend op de Tongerse TMV. Ons bestuur ging ermee akkoord en bereidde zelfs ondanks zo laat in het seizoen de kampeerweide voor, geen overbodige luxe daar uiteindelijk vrijdagnamiddag reeds een vijftiental caravans hun plekje innamen voor het weekend.

Zaterdag ontdekten we wat die piloten allemaal in petto hadden: een rijk assortiment aan indrukwekkende grotere modellen die professioneel (voor)gevlogen werden. Dit belette niet dat onze eigen clubleden ook konden vliegen zodat op een zeker moment 28 toestellen op het veld stonden (en effectief gevlogen hebben). Zonder programma, lijsten, dirigent of prioriteiten lukte het uitstekend om jets, helicopters, gesleepte zwevers, EDF’s, F3A props, paramotor en dergelijke achtereenvolgens, of na samenspraak samen, ons luchtruim te delen. Behalve een frisse ochtendstart was het weer uitzonderlijk zonder wolken onder de 700m (EBR68 werd geactiveerd zodat de jets ook verticaal hun gang konden gaan) en met een matige crosswind tijdens het ganse weekend. Op de dronebeelden van Bert op zaterdag  kan je ook zien dat wij nogmaals de solide verplaatsbare pilot-boxes opgesteld hadden. Dit laat niet alleen toe om een vlieg- en veiligheidslijn te visualiseren maar beschermt ook enigszins de piloten indien zo’n grote kist tijdens opstijgen of landen zou uitbreken, nu alleen nog het gros van de piloten ervan overtuigen om daarin plaats te nemen als ze vliegen.

 

Zondag was er traditioneel wat minder eigen volk  maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de komst van een vijftal Waalse jet-piloten die demonstreerden dat de Belgen zeker niet moesten onderdoen voor de Nederlanders. Elegante grote schaal-turboprops alterneerden met zeer grote jets met soms gestuurde nozzles waardoor alle aanwezigen zonder stress (was geen show) continu elkaar kritisch bewonderden en er regelmatig spontaan applaus klonk na alweer een geslaagde vlucht. Ook vermeldenswaardig is dat ondanks de grootte en power van deze toestellen, ze in doorsnee minder (storend?) geluid produceerden dan wat de eigen clubleden soms de lucht in durven sturen. Nadat op zondag alle toestellen het veld verlaten hadden konden we alleen maar vaststellen dat alles zo ordelijk en veilig verlopen was dat er niemand zelfs enige herstelling hoefde uit te voeren, zeldzaam na zo een een intens weekend vliegen. Iedereen was zo enthousiast over het weekend dat er reeds plannen gesmeed werden door zowel bestuur als bezoekers om in 2022 een informele jet-meet op de agenda te voorzien.

Dit bericht is geplaatst in Clubevent. Bookmark de permalink.