Verslag Polspoel Cup 2017

Polspoel-Cup 17/09/2017 Tongerse Modelvleugels
(Bekijk hier de foto’s van de Polspoelcup 2017!)

Afgelopen weekend stond onze jaarlijkse Polspoel-Cup weer op het programma.

De temperatuur was niet zo hoog dat men de ganse dag in T-shirt kon rondlopen, maar de regen bleef wel uit, en de wind was vrij matig. Met 17 deelnemers beloofde het dus een mooie namiddag te worden.

De wedstrijd -als we dit zo mogen noemen- begon omstreeks 13:00hr. De organisatie was zoals elk jaar in handen van Peter en Peter. Ze hadden weer enkele zeer vermakelijke, maar zeker geen overdreven moeilijke proeven opgesteld. Zo was er bijvoorbeeld een proef waarbij de piloot tijdens het vliegen ook met darts moest gooien. Iemand met een scheel oog had hier zeker voordeel. Er was ook onder andere een snelheidsproef, een proef voor het langzaamste, een proef om ballonnen kapot te vliegen, en natuurlijk als laatste, de beruchte limbo.

De Polspoel Cup was oorspronkelijk bedoeld om met de bekende “Novice” te worden gevlogen, maar deze zijn door de jaren stilletjes aan het uitdunnen. Daardoor zien we de laatste jaren een verscheidenheid aan vliegtuigmodellen, zoals de eerstgenoemde Novice, de Easyglider, de Wot4, en zelfs enkele moedige piloten met de Calmato.

Door dit verschil in vliegtuigen was de ene piloot bij een bepaalde proef al wat meer in het voordeel, maar bij een andere proef dan weer net niet. Maar dat is net wat deze cup zo leuk maakt. Het gaat hier nog altijd om het motto: “Meedoen is belangrijker dan winnen”.

Bij elke proef moest er op het eind ook een precisielanding uitgevoerd worden, waarbij men moest proberen te landen in het aangeduide vak. De punten die men hiervoor kreeg hingen niet enkel af van de goede uitvoering, maar ook een beetje van de steekpenningen die de jury ontving, want zoals gezegd op de briefing: “De jury is corrupt”.

Alle proeven verliepen in een mooi vlot tempo, en ook de grote crashes bleven uit, zodat niemand echt kan spreken van grote stukken. Alles bleef beperkt tot een avondje plakwerk. Nou ja, misschien enkele avondjes voor sommigen onder ons.

Omstreeks 18:00hr waren alle proeven afgewerkt, en kon de jury beginnen rekenen wie de meeste punten bij elkaar gesprokkeld had. Ondertussen hadden de dames in de keuken voor de aanwezigen een lekkere portie spaghetti klaar gemaakt.

Na het eten werd dan de uitslag bekend gemaakt. Maar wat bleek nu? De precisielandingen telden niet mee voor de eindklassering. Dus die steekpenningen waren weggegooid geld. Maar geen nood, hiervoor was wel een aparte ranking gemaakt.

In de eindklassering was het Kevin Daniels die de overwinning behaalde. Het mooie hiervan is, dat dit ook daadwerkelijk met een Novice gebeurde. Bij de precisie landingen was het Winibald Croux die met de eer ging lopen. Hij had ook speciaal hiervoor zijn Calmato neuswiel aangepast zodat dit ongelofelijk kort kon sturen, waardoor hij bij wijze van spreken ter plekke kon stoppen, gewoon door zijn rudder om te gooien. Maar zoals gezegd ging deze wedstrijd niet enkel om het winnen alleen, want iedere deelnemer kon een mooi aandenken mee naar huis nemen.

Als laatste nog een mooi dankwoordje aan onze organisatoren, het keukenpersoneel en alle helpers voor de fantastische dag die we hebben gehad. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, en hopelijk zijn er volgend jaar meer “Novicekes” aanwezig.

Hier volgt dan de einduitslag:

Algemene uitslag

 1. Daniels Kevin
 2. Huygen Jeroen
 3. Goosens Dries
 4. Driesmans Ken
 5. Mouchaers Gijs
 6. Croux Winibald
 7. Daniels Marcel
 8. Voets Peter
 9. Habex Peter
 10. Driesmans Ronny
 11. Munsters Danny
 12. Cuyx Rudi
 13. Horion Henri
 14. Govaerts Erwin
 15. Horion Arno
 16. Geraerts Jean
 17. Verjans Emile
Precisielandingen

 1. Croux Winibald
 2. Cuyx Rudi en Goosens Dries
 3. Huygen Jeroen en Driesmans Ronny
 4. Horion Henri en Daniels Kevin
 5. Habex Peter, Voets Peter en Govaerts Erwin
 6. Horion Arno en Driesmans Ken
 7. Verjans Emile en Mouchaers Gijs
 8. Geraerts Jean en Daniels Marcel
 9. Munsters Danny