Verslag F3D Wereld Kampioenschap 2017 (Zweden)

In juli vond het WK F3D plaats in Dala Jarna, Zweden. Het Belgisch team reisde af met drie piloten, Bram Lentjes als juniorpiloot , Winibald Croux en Stefan Raeven als seniorpiloten.

Het WK werd gekenmerkt door een perfecte organisatie. Alle heats volgden mekaar op in een snel tempo. En waren slechts enkele re-flights. Het tijdregistratie systeem werkte perfect, binnen 5 seconden na elke vlucht werd de gevlogen tijd al afgebeeld op 2 schermen. Alleen het onvoorspelbare Zweedse weer strooide af en toe wat roet in het eten. Wolken, opklaringen en regenbuien wisselden mekaar snel af.

bram lentjes stefan raeven winibald croux

De vrije trainingen verliepen minder voor het Belgisch team. Bram verloor 2 toestellen, door een botsing met de pylon en een technische storing, Stefan één door een constructiefout in vleugel. Gelukkig kon Bram rekenen op de sportiviteit van het Zweedse team en een reservevleugel lenen voor de wedstrijd, zodat hij toch met 2 toestellen aan de eigenlijke wedstrijd kon beginnen.

De Belgische piloten vlogen erg standvastig, met weinig pyloncuts en uitvallers. Bram behaalde een mooie 17de plaats overall en nam de zilveren medaille bij de junioren met een gemiddelde tijd van 60.34 sec. Het juniorpodium werd vervolledigd doorDaniel Arapakis (AUS) op de eerste plaats en Johannes Reutenberg op de derde plaats. Winibald eindigde op de 29ste plaats met gemiddelde tijd van 62.8 sec, een degelijk resultaat voor zijn eerste wk deelname.

Stefan eindigde als tweede met een gemiddelde tijd van 57,9, geflankeerd door Jiri Novotny, de nieuwe wereldkampioen en Thomas Erikson op de derde plaats. In het landenkampioenschap eindigde België op een verdiende vierde plaats na Australië, Italië en de Verenigde Staten.

 

Tijdens de superfinale, een aparte race tussen de 12 snelste piloten, toonde Randy Bridge zijn klasse als regerend wereldkampioen door deze soeverein te winnen.

Het WK werd afgesloten met een gezellig avondbanket op het vliegplein. Hierbij konden we genieten van een spectaculaire airshow, uitgevoerd door stunt zweverpiloot Johan Gustafsson.

Tot slot nog een groot dankwoord aan de ondersteunende clubs, zijnde PMF, de club waar we kunnen trainen en TMV, de bakermat van pylon racing in België.

 
Verslag: Stefan Raeven
Foto’s: Wim Lentjes