Modelvliegkamp in Tongeren 2019

In Nederland kent men al sinds het einde van de jaren 30 van de vorige eeuw een bijzondere traditie op het gebied van modelvliegen: het Modelvliegkamp. De eerste ca. 60 kampen werden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). In het jaar 2000 organiseerden zij vanwege capaciteitsproblemen voor de laatste keer een kamp. Omdat het kamp wel werd gemist werd in 2003 de Stichting Nationaal Modelvliegkamp opgericht. In dat jaar organiseerde de stichting haar eerste kamp in die hoedanigheid.

Het kamp heeft als doel modelvliegers bijeen te brengen om gezellig met elkaar een week de gezamenlijke hobby te beleven. Omdat de stichting geen eigen modelvliegaccommodatie heeft is het kamp ieder jaar te gast op een daarvoor geschikte locatie van een vereniging. Na diverse locaties in Nederland te hebben bezocht, waaronder Oss, Eibergen, Nederweert en Apeldoorn streek het kamp in 2016 voor de eerste keer over de grens neer en waren ze te gast bij de Tongerse Modelvleugels (TMV). Dit was beide partijen zo goed bevallen dat in 2019 voor de tweede keer de TMV als gastclub werd benaderd.

Ongeveer 50 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen schreven zich in voor het evenement. Nadat de kwartiermakers op vrijdag de basisvoorzieningen voor het kamp, zoals een tent met een oppervlakte van ca. 230 m2,  een sanitair wagen en een ruimte voor het laden van accu’s, hadden geplaatst druppelden op zaterdag 3 augustus de eerste deelnemers binnen. Vele oude bekenden, maar zoals ieder jaar, toch ook weer een groot aantal nieuwe gezichten.

Het kamp ging op zondag van start met een vliegend Concours d’Elegance, waarbij deelnemers de schoonheid van elkaars toestellen konden beoordelen. Dit was een van de vele wedstrijdjes die gedurende de week voor en door de deelnemers werden georganiseerd. Andere wedstrijden waren onder andere limbo vliegen, de zomeravond zweef competitie en een Fun Fly wedstrijd. En daar tussendoor was natuurlijk meer dan voldoende ruimte om zelf lekker vrij te vliegen. Ook aan de inwendige mens was ruimschoots gedacht waardoor de deelnemers na een rijkelijk ontbijt er goed tegenaan konden en de vliegdag werd afgesloten met een heerlijke warme maaltijd.

Een van de bijzondere activiteiten is het zogenaamde Recreatief Duurrecord vliegen. Het gaat er daarbij om, om zo lang mogelijk, zonder hulpmiddelen en zonder tussenlandingen in de lucht te blijven.  Waarmee je dat doet staat de deelnemer geheel vrij. De regels zijn dus een stuk soepeler dan die van de officiële, door de FAI erkende, records. De Commissie Recreatief Vliegen van de afdeling Modelvliegsport van de KNVvL heeft dit record enkele jaren geleden op initiatief van het bestuur van de Stichting Nationaal Modelvliegkamp, ingesteld en er zit dus wel een officiëel randje aan. In Tongeren werd na een hele lange vliegdag het record verbroken en door Ron Smetsers met een brandstofkist (!) op maar liefst 8 uur, 25 minuten en 20 seconden gesteld. Een Nederlands record op Vlaamse bodem.

Het Modelvliegkamp zal in 2020 worden gehouden in het Nederlandse Eibergen, maar er zijn zeker plannen om in de toekomst Tongeren wederom aan te doen. Het kamp staat zeker ook open voor deelnemers uit Vlaanderen.

Wil je meer weten over het modelvliegkamp dat de gelijknamige Stichting ieder jaar organiseert, bezoek dan eens hun website: www.modelvliegkamp.nl. Hierop zijn veel nadere bijzonderheden weergegeven, is het inschrijfformulier te vinden en is het ook mogelijk om de dagelijkse kampkranten nog eens na te lezen of de vele honderden foto’s te bekijken.

Foto’s:
Ongeveer 50 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen schreven zich in voor het evenement

Een tent met een oppervlakte van ca. 230 m2 werd op het terrein geplaatst

Prachtige modellen waren te bewonderen op het vliegend Concours d’Elegance

De zomeravond zweef competitie en de STOL (short take of and landing) wedstrijd

Ook aan de inwendige mens was ruimschoots gedacht

Een van de bijzondere activiteiten is het zogenaamde Recreatief Duurrecord vliegen

Winnibald Croux van de TMV, een van de deelnemers aan het Record Vliegen in de voorbereiding voor zijn record vlucht. Hij bracht zijn persoonlijk record op 4 uur, 17 min. en 59 sec met een gemodificeerde Calmato met extra tank van ca. 5 liter.

In Tongeren werd na een hele lange vliegdag het record verbroken en door Ron Smetsers met een brandstofkist (!) op maar liefst 8 uur, 25 minuten en 20 seconden gesteld. Een Nederlands record op Vlaamse bodem.

Start van de recordvlucht van Ron Smetsers


Na de landing stonden de klokken op: 8 uur, 25 minuten en 20 seconden

Ron Smetsers met zijn record model een eigen ontwerp, voorzien van een Irvine brandstof motor
Het Modelvliegkamp zal in 2020 worden gehouden in het Nederlandse Eibergen.

Tijdens de slot avond overhandigde TMV voorzitter Henri Horion de kampvlag aan een bestuurs delegatie van de Eibergse Radio Model Vlieg Club (ERMVC), de vereniging die in 2020 de gastgever zal zijn voor het 18e Nationaal Modelvliegkamp.