Fly In – Verslag 2019

Derde editie Fly-In 2019

foto-album

Wanneer de regering besliste om verkiezingen te houden net op het weekend van onze fly-in was het meteen duidelijk dat dit geen topeditie kon worden. Talrijke deelnemers die normaal het gans weekend bij ons blijven kamperen konden de moed niet opbrengen om na een vroege stembeurt op zondag nog af te zakken naar het verre Limburg, temeer daar er voor die zondag ook nog eens windkracht vier voorspeld werd, helemaal dwars op de startbaan. 

Voor de zaterdag was er reeds vroeg belangstelling en kon kort na de briefing van 10u aangevangen worden met vliegen. Nederlanders en deelnemers uit Vlaanderen waren de avond voordien al aangekomen en vulden het luchtruim constant, zonder dat er ooit sprake was van files. Helikopters waren die dag ook van de partij. De zwakke wind liet toe om zelfs te vliegen met delicate toestellen waaronder de unieke reuze WO1 Sopwith Pup van ons clublid Patrick. Een tweetal malse buien veroorzaakten wat ongeplande pauzes maar desondanks werd er toch een zestal uren gevlogen, waarna de meeste deelnemers aan tafel schoven voor een heerlijke en verzorgde BBQ. 

Zoals verwacht kwam het zondag allemaal veel trager op gang. Na hun stembusgang kwamen dan toch nog veel meer deelnemers opdagen dan verwacht. De aangekondigde grijze dag bleek goed zichtbaar te blijven hangen een paar kilometer zuidoost, zodat het publiek in de namiddag van het spektakel kon genieten vanop het terras, waar het zonnetje de frisse temperaturen van de dag ervoor deed wegsmelten. Vanaf de middag werd er non-stop gevlogen door toestellen van allerlei pluimage, waaronder een viertal grote warbirds: Mustang, Kittyhawk, Corsair en Trojan. Acro en 3D demonstraties werden gegeven door talrijke Extra en Pitts toestellen, ook in formatie zoals met de imposante Challenger. Warbirds

Ondanks de felle zijwind werden een paar zweversleeps uitgevoerd maar je zag dat de piloten alle moeite hadden om hun toestellen te piloteren. Dankzij de kwaliteit en discipline van de piloten werd het een zeer veilige bijeenkomst met slechts sporadische lichte schade aan een minimum van toestellen. Door het kort gemaaid gras hadden de jets dit jaar geen problemen om op te opereren. 

Door allerlei onvoorziene omstandigheden stonden we eerst sceptisch tegenover deze derde editie, maar door de inzet en volharding van zowel organisatoren als deelnemers bleek deze derde fly-in toch alweer een succes, voor zowel de deelnemers als het talrijk opgekomen publiek. Deze laatsten ontdekten dat modelvliegen meer was dan geluidsoverlast, velen vroegen nadien of ze ook zo konden komen en of we nog zulke evenementen hielden. Hen en de buren erbij betrekken is een essentieel aspect om onze hobby te kunnen blijven uitvoeren te midden een steeds dichter bebouwd landschap. Bijna iedereen stemde die dag……voor een volgende editie in 2020, U komt dan toch ook?