Polspoel Cub Verslag 2021

Op Zaterdag 4 september 2021 sta ik rond 10u op ons prachtige veld op de Boeberg in Henis. Er is mooi warm nazomer weer voorspeld en weinig wind. Perfecte condities voor de 17e editie van onze jaarlijkse Fun wedstrijd “de Polspoel Cup”, ware het niet dat de weermannen (en vrouwen) het leken fout te gaan hebben.  Er hing mist, de zichtbaarheid was bijgevolg slecht en de wolkenbasis leek binnen handbereik vanaf een trapladdertje.

Toch kwamen er even voor 13u maar liefst twintig deelnemende piloten uit het ochtendgrijs opdagen en het leek wel alsof de wolken uit respect voor onze Fun wedstrijd leken op te lossen. De omstandigheden waren perfect voor een ontspannen Fun wedstrijd die we de “PolspoelCup” hebben gedoopt ter nagedachtenis aan Willy Polspoel, een prominent lid van TMVdie jarenlang talloze Novice vliegertjes voor vele leden heeft gebouwd.  De Novice MK3 is een oud instap trainer modelletje en voor de Polspoel Cup gaat de voorkeur uit naar dit toestelletje.  Maar ook schuimpjes en zelfs een Calmato werden dit jaar ingezet om de proeven te vliegen.  De groepsfoto werd wijselijk, doch achteraf gezien onnodig, genomen vóór de wedstrijd mogelijks zijn tol zou eisen van de ingezette toestellen.

Omdat ik er eigenlijk niet van hou om mezelf met anderen te meten neem ik nooit deel aan enige competitie, maar dit jaar had ik me toch laten ompraten om voor het eerst ook als deelnemer aanwezig te zijn.  Ik merkte al snel dat mijn vooringenomenheid onterecht was en dat er, buiten de enkelingen die kans maakten om te winnen, geen sprake was van competitiviteit.  Er waren vijf opdrachten die voor de meeste piloten wel doenbaar zijn. We begonnen met een looping, daarna een looping met aansluitende rol, dan een zo traag mogelijke horizontale passage over ons veld. Na de pauze volgde een zolang mogelijke zweefvlucht na 25 seconden motortijd en als afsluiter de toch wel enigszins gevreesde limbo. Elke proef eindigde trouwens met een puntlanding, die best wel concentratie vroeg om voor de maximale vijf punten binnen een vakje van nauwelijks een vierkante meter te landen. Alle proeven verliepen goed en vooral met veel plezier. Gelukkig was er geen zware schade te bespeuren, een vleugel die de limbo paal toucheerde was eigenlijk het enige vermeldenswaardige. Omdat alles zo gemoedelijk verliep zou ik bijna vergeten dat de proeven in goede banen werden geleid door onze juryleden Wouter en Peter.  Zij waren overduidelijk enigszins bevooroordeeld en mogelijks zelfs omkoopbaar, wat regelmatig tot hilariteit leidde en positief bijdroeg aan de ontspannen sfeer.

De middag was voorbij gevlogen, de mist verdwenen en er stond een strak blauwe hemel. Willy Polspoel keek van boven neer op zijn wedstrijd en zag dat het een goede editie was geworden.  Hoogtijd om een bord lekkere spaghetti te verorberen dat ons door de club werd aangeboden en dat werd klaargemaakt en geserveerd door de immer presente dames van onze keukenploeg.  Na de spaghetti bleven we met een aantal nog hangen om bij een drankje na te keuvelen over een zeer geslaagde 17e editie van de Polspoel cup. En oh ja, zoals dat nogal eens gaat bij dit soort wedstrijden is ook dit jaar de eerste gewonnen maar de laatste zeker niet verloren.

Met vliegende groet,

Bert i.o. van het TMV bestuur

Dit bericht is geplaatst in Clubevent. Bookmark de permalink.